Ανακυκλώνω άρα υπάρχω; Ενδιαφέρεσαι για το μέλλον αυτού του πλανήτη και η ανακύκλωση είναι καθημερινότητα για εσένα. Σε νιώθουμε και γι' αυτό σου παραθέτουμε τον παρακάτω οδηγό για ανακύκλωση κράνους.
Από ποια μέρη αποτελούνται τα κράνη, ποια ανακυκλώνονται και πού:
Από ποια μέρη αποτελούνται τα κράνη, ποια ανακυκλώνονται και πού:
α) Εξωτερικό κέλυφος (Πλαστικό - ανακυκλώνεται σε μπλε κάδο | Συνθετικών ινών (Fiberglass/Carbon/Kevlar κλπ) - δεν ανακυκλώνεται)
β) Εσωτερικό κέλυφος (Πολυστερίνη (EPS) – ανακυκλώνεται σε μπλε κάδο)
γ) Εσωτερικές επενδύσεις (Συνθετικά υφάσματα + αφρολέξ – αυτό που μένει μετά από 4-6 χρόνια χρήσης - συνήθως δεν ανακυκλώνεται, αν κρίνετε όμως ότι αξίζει ο κόπος τότε σε κόκκινο κάδο)
δ) Αεραγωγοί (Πλαστικοί – ανακυκλώνονται σε μπλε κάδο)
ε) Τσιμούχες (Λαστιχένιες – ανακυκλώνονται σε μπλε κάδο)
στ) Ζελατίνες (Πλαστική – ανακυκλώνονται σε μπλε κάδο)
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, για έναν εργαζόμενο σε κέντρο ανακύκλωσης είναι πρακτικά αδύνατο να “λύσει” ένα παλιό κράνος και να κάνει τη διαλογή των παραπάνω υλικών. Για έναν ειδικευμένο που έχει λύσει και δέσει όλα τα μοντέλα κρανών που έχουν πουληθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και μάλλον αυτός ο εργαζόμενος δεν έχει γεννηθεί ακόμα.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ο κλήρος της αποσυναρμολόγησης ενός κράνους πέφτει στον κάτοχό του.
Αποσυναρμολόγηση κράνους:
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ο κλήρος της αποσυναρμολόγησης ενός κράνους πέφτει στον κάτοχό του.
Αποσυναρμολόγηση κράνους:
Η πιο δύσκολη δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι να διαχωρίσουμε το εξωτερικό από το εσωτερικό κέλυφος ιδίως στα full face κράνη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
1) Αφαιρούμε την εξωτερική ζελατίνα
2) Ξεβιδώνουμε τις βάσεις της εξωτερικής ζελατίνας
3) Αφαιρούμε την εσωτερική φιμέ ζελατίνα (εφόσον υπάρχει)
4) Αφαιρούμε τα εσωτερικά μαξιλαράκια και την άνω εσωτερική επένδυση
5) Αφαιρούμε τμήματα του εσωτερικού κελύφους (βάσεις μαξιλαριών) που αφαιρούνται χωρίς εργαλεία σε κάποια μοντέλα κρανών
6) Στα flip-up κράνη αφαιρούμε το προστατευτικό του σαγονιού και ξεβιδώνουμε ή ξεκουμπώνουμε τα υπο-εξαρτήματά του, καθώς και τους μηχανισμούς στήριξης – ασφάλισης
7) Χρησιμοποιούμε κατσαβίδι, μυτοτσίμπιδο ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για να βγάλουμε τους αεραγωγούς και αεροτομές έστω και σε κομμάτια
8) Αφαιρούμε τις περιμετρικές τσιμούχες από το κέλυφος. Αυτές είναι κολλημένες και θα βοηθούσε αν σε ανοιχτό χώρο χρησιμοποιούσαμε ένα διαλυτικό νίτρου για την ευκολότερη αποκόλλησή τους
9) Τέλος, πρέπει να διαχωρίσουμε την πολυστερίνη (EPS) από το εξωτερικό κέλυφος και αυτό γίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα τον τύπο ή την μέθοδο κατασκευής του κράνους.
Περιπτώσεις αφαίρεσης EPS:
α) Το κράνος είναι jet, flip-up ή crossover, όπου πιέζοντας την πολυστερίνη την σπάμε – ξεκολλάμε από το εξωτερικό κέλυφος.
β) Το κράνος είναι full face, ΜΧ ή on-off όπου η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση σέγας για μέταλλα ή κορδέλα ή κάτι τέτοιο…. Προσοχή! Αυτή η διαδικασία να γίνεται σε ανοιχτό χώρο με χρήση κατάλληλης μάσκας προστασίας αναπνοής, γιατί δεν θέλουμε να εισπνεύσουμε τη διογκωμένη πολυστερίνη σε μορφή σκόνης που θα γεμίσει τον αέρα!
Ιδανικά το ή τα κομμάτια του εσωτερικού κελύφους πρέπει να τα συμπιέσουμε με κάποιον τρόπο από σφυριές μέχρι πρέσα… ό,τι σας βρίσκεται πρόχειρο . Η πολυστερίνη, η οποία καταλαμβάνει περίπου το 80% του όγκου ενός κράνους, αποτελείται κατά 98% από αέρα, οπότε συμπιέζοντας το τέλεια θα πετάξετε κάτι λίγο πιο χοντρό από ένα τσιγαρόχαρτο στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης.
Αν η ανακύκλωση για ένα παλιό κράνος σας ακούγεται λίγο μπελαλίδικη και χρονοβόρα (είναι!) δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε με εναλλακτικούς τρόπους. Στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες όμορφες ιδέες για διακόσμηση στο γούστο σας!
Τώρα, αν αφότου μάθατε πώς ανακυκλώνω παλιό κράνος και απλά αποφασίσετε να το πετάξετε όπως είναι ολόκληρο στον κάδο, θα ήταν καλό να του προκαλέσετε μια εμφανή καταστροφή για να μην το πάρει κάποιος εξυπνάκιας και το χρησιμοποιήσει κοροϊδεύοντας τον εαυτό του ότι φοράει κράνος.
Πολλοί συστήνουν το κόψιμο του ιμάντα πρόσδεσης αλλά αυτό δεν αποτρέπει πολλούς (!) και για αυτό η καλύτερη λύση είναι μια καλή σφυριά… να σπάσει το κέλυφος!
Και κάτι τελευταίο
Ξέρετε ότι αγοράζονται παγκοσμίως ένα (1) εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια το ΛΕΠΤΟ που τα περισσότερα είναι μίας χρήσης και μόλις το 9% εν τέλει ανακυκλώνονται;
Τα μόλις είκοσι (20) εκατομμύρια κράνη που πωλούνται ανά ΕΤΟΣ και προορίζονται για 3-5 χρόνια χρήσης είναι τίποτα στην παγκόσμια μόλυνση. Ας αποφύγουμε λοιπόν τα πλαστικά περιτυλίγματα και ας συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμεμε ζήλο ό,τι δε μπορούμε να αποφύγουμε.
Keep Recycling