🕓 Χρόνος ανάγνωσης: 5'
Οι αδιάβροχες μεμβράνες (Gore-Tex, D-Dry, Drystar, Hippora, Reissa και άλλες) στα χειμερινά μπουφάν μηχανής -αλλά και παντελόνια, μπουφάν, γάντια- είναι που μας κρατούν στεγνούς. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις:
- Πώς λειτουργούν οι αδιάβροχες μεμβράνες
- Ποια είναι τα είδη τους
- Τι είναι τα DWR υδροαπωθητικά υφάσματα
- Ποια μεμβράνη να επιλέξεις για τη χρήση που κάνεις
- Υπάρχει 100% αδιάβροχο;
- Αντοχή στο χρόνο
- Ποια μεμβράνη είναι η καλύτερη;
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ
Πριν δούμε αναλυτικά την κάθε κατηγορία ας μιλήσουμε για το πώς λειτουργούν γενικά.
Πρόκειται για πολύ λεπτές στρώσεις με μικροσκοπικές τρυπούλες. Πόσο μικρές; Τόσο ώστε να μην επιτρέπουν στις σταγόνες της βροχής να εισέλθουν αλλά αρκετά μεγάλες ώστε να επιτρέπουν στην υγρασία (ιδρώτα) που παράγει το σώμα μας να διαφύγει. Όπως καταλαβαίνετε, δε βρεχόμαστε μόνο από έξω αλλά και από μέσα, γι’ αυτό πάντοτε μας ενδιαφέρει και η διαπνοή ενός ρούχου.
ΕΙΔΗ ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μεμβρανών που αποδίδουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στον εξοπλισμό μας.
- Οι Laminated
- Οι Floating
- Οι Αφαιρούμενες
1. FLOATING ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ
Αποτελεί την πιο συνηθισμένη, απλή και οικονομική λύση που θα βρεις στη πλειοψηφία του χειμερινού εξοπλισμού.
Η μεμβράνη ενώνεται περιμετρικά με το εξωτερικό ύφασμα από την εσωτερική πλευρά του ρούχου, αφήνοντας ένα μικρό κενό ενδιάμεσα. Ο αέρας όμως λειτουργεί μονωτικά και άρα τα ρούχα αυτά είναι λίγο πιο ζεστά.
Το μειονέκτημα είναι εύκολα κατανοητό: Καθώς η μεμβράνη είναι περασμένη από μέσα, η εξωτερική επιφάνεια του ρούχου βρέχεται, και παρά τις υδροαπωθητικές ιδιότητες του, μετά από λίγο ρουφάει νερό και μουλιάζει. Το νερό σταματάει στη μεμβράνη από μέσα οπότε εσύ ναι μεν είσαι στεγνός, όχι όμως και το ρούχο που έχει βαρύνει και πρέπει να στεγνώσει.
Επίσης, καθώς οι floating μεμβράνες δεν είναι ελαστικές, το ρούχο μας είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο άνετο σε σχέση με τις επόμενες λύσεις.
2. LAMINATED ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ
Ή όπως λέμε στο χωριό, θερμοκολλημένες. Εδώ η μεμβράνη γίνεται ένα με το εξωτερικό ύφασμα.
Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπλοκάρεται αμέσως, με αποτέλεσμα να μη βρέχεται καθόλου το ύφασμα και να μη μουλιάζει το ρούχο. Πρόκειται για την πιο καλή, άνετη και ακριβή λύση.
Αυτού του τύπου οι μεμβράνες απαντώνται συνήθως στα πιο καλά τουριστικά ρούχα που πρέπει να είσαι έτοιμος για όλες τις καιρικές συνθήκες και ειδικά για πολύ βροχή (όσο πιο πολλά τα χιλιόμετρα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα βροχής).
Άλλο πεδίο χρήσης τους, οι ανεβασμένες urban σειρές, όπου τρως βροχή το μεσημέρι γυρνώντας από την δουλειά και αργότερα το απόγευμα πας για τα ψώνια σου και το μπουφάν σου είναι στεγνό!
3. ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ
Ο λεγόμενος 3 & 4 Season εξοπλισμός έχει τέτοιες μεμβράνες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε ανεξάρτητες στρώσεις: ένα εξωτερικό κέλυφος με αεραγωγούς που ανοιγοκλείνουν, την αδιάβροχη μεμβράνη και τη θερμική επένδυση (με αυτή τη σειρά από έξω προς τα μέσα). Ανάλογα με το συνδυασμό των layers το μπουφάν μας είναι κατάλληλο για διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Σας θυμίζει λίγο αυτό που είπαμε για τις floating μεμβράνες ε; Ισχύει. Έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Στην πολύωρη οδήγηση υπό βροχή το μπουφάν σας θα γίνει μούσκεμα εξωτερικά και πιο βαρύ.
DWR ΥΔΡΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Όταν η σταγόνα να πέφτει πάνω στο ύφασμα και γλιστράει δεν είναι κάποια μαγική ιδιότητα της μεμβράνης αλλά του ίδιου του υφάσματος που έχει υποστεί μία ειδική επεξεργασία DWR. Η ιδιότητα όμως αυτή του υφάσματος χάνεται με τη χρήση και τα πλυσίματα. Ανανεώνεται εφαρμόζοντας ένα ειδικό σπρέι αδιαβροχοποίησης.
ΠΟΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΩ
- Μικρές αποστάσεις με γλυκό χειμωνιάτικο καιρό: Floating
- Καθημερινή χρήση υπό βροχή ή μεγάλα ταξίδια: Laminated
- Αν θέλεις να έχεις μόνο ένα μπουφάν όλο το χρόνο, η αφαιρούμενη είναι μονόδρομος.
100% ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ
Κατ’ υπερβολή χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο μιας και το απόλυτα αδιάβροχο υλικό που να χρησιμοποιείται στα ποιοτικά ρούχα δεν υπάρχει. Και υπάρχει λόγος.
Μπορείτε να κάνετε ένα πείραμα. Πάρτε μία μεμβράνη από αυτές που τυλίγουμε τα τρόφιμα και τυλίξτε την γύρω από το χέρι σας. Η μεμβράνη αυτή είναι 100% αδιάβροχη εξωτερικά. Όταν όμως τη βγάλετε, θα διαπιστώσετε ότι το χέρι σας είναι βρεγμένο γιατί το υλικό δεν έχει καθόλου τρυπούλες για να φύγει η υγρασία του σώματος. Δηλαδή, δεν διαπνέει.
Πώς μετράμε όμως την αδιαβροχοποίηση; Υπάρχουν εργαστηριακά τεστ στα οποία υπόκεινται τα υλικά και καθορίζουν την τιμή της αδιαβροχοποίησης, σε τι ύψος βροχόπτωσης το νερό θα διαπεράσει τη μεμβράνη.
👉TIP: Για να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στεγνοί σε δυνατή βροχή, έχουμε πάντα μαζί μας ένα σετ αδιάβροχα.
ANTOXH
Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό των μεμβρανών αδιαβροχοποίησης πέρα από την διαπνοή και την αντοχή τους στην βροχή είναι η αντοχή τους στο χρόνο.
Μία οικονομική μεμβράνη αδιαβροχοποίησης σε μπουφάν μηχανής θα αντέξει πολύ λιγότερο από κάποια ποιοτική. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες που έχουν και πέντε χρόνια εγγύηση και στην πράξη με μία μέση χρήση και σωστό πλύσιμο εμπειρικά θα σας πούμε ότι κρατάνε μία δεκαετία.
ΠΟΙΑ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ
Ξέρετε πως είναι οι απόψεις. Ο καθένας έχει σίγουρα από μία. Τι χρήση της μοτοσυκλέτας του κάνει όμως;
Αν σε ρωτήσω προτιμάς D-Dry ή Gore-Tex και εγώ είμαι διανομέας 365 μέρες το χρόνο και εσένα το μηχανάκι σου δεν το έχει δει ούτε ψιχάλα (αλήθεια υπάρχει τέτοιο) πώς θα συνεννοηθούμε;
Και μιας και αναφέραμε το παραπάνω, υπάρχουν οι μεμβράνες που αναπτύσσουν οι εταιρείες in-house όπως η D-Dry (Dainese) και η Drystar (Alpinestars) και υπάρχουν και οι μεμβράνες που αναπτύσσονται από ανεξάρτητες εταιρείες όπως αυτές του Gore-Tex Brand (Gore-Tex, Gore-Tex Infinium) που αγοράζονται από τις Dainese, Alpinestars, Salomon κ.ά για να χρησιμοποιηθούν στα προϊόντα τους.
Όταν τεράστιες εταιρείες αγοράζουν τις μεμβράνες της Gore-Tex παγκοσμίως, κάτι καλό θα κάνει. Λογικά να το πάρουμε. Δε λέμε ότι είναι η μοναδική, αλλά θα πούμε ότι έχουμε δοκιμάσει πολλά και διάφορα προϊόντα και όσα έχουν Gore-Tex μεμβράνες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη βροχή. Αλλά κοστίζουν. Nothing comes for free, πόσο μάλλον η τεχνογνωσία, γιατί αυτήν αγοράζουμε.