🕓 Χρόνος ανάγνωσης: 2'
Πώς πλένω το υφασμάτινο μπουφάν & το παντελόνι μηχανής μας ρωτάς (η διαδικασία για τα δερμάτινα είναι διαφορετική). Εννοείται ότι θα διαβάσεις το manual του κατασκευαστή πριν ξεκινήσεις.
Μάθε παρακάτω πώς πλένουμε εμείς τα δικά μας για να ζήσουν περισσότερο. Πόσο περισσότερο; Μια δεκαετία με πολύ καλή απόδοση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ
Στα χειμερινά ρούχα η διαδικασία είναι λίγο πιο πολύπλοκη γιατί συνήθως έχουμε θερμοκολλημένες μεμβράνες.
❄️ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΡΟΥΧΑ
1α. Αφαιρώ τα προστατευτικά, την εσωτερική επένδυση και γενικά όλα τα extras.
1β. Σε λεκάνη με ΧΛΙΑΡΟ νερό και υγρό απορρυπαντικό για ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ, βυθίζω το μπουφάν/παντελόνι και το τρίβω με ΑΠΑΛΕΣ κινήσεις. Εξωτερικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σφουγγάρι για να απομακρύνουμε τους δύσκολους λεκέδες και να καθαρίσουμε καλύτερα το ύφασμα.
1γ. Ξεπλένω καλά με χλιαρό νερό (δεν στύβω στο τέλος).
1δ. Απλώνω στη ΣΚΙΑ το καλοκαίρι, σε εξωτερικό χώρο ή φυσικά αεριζόμενο, τοποθετώντας το μπουφάν/παντελόνι σε κρεμάστρα για να στραγγίσει καλά. Στόχος είναι να μη παραμορφωθεί η "φόρμα" του ρούχου. Δεν είναι μακό μπλουζάκι, αλλά τεχνικό ρούχο.
⚠️ ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο ή δίπλα σε καλοριφέρ και σώματα θερμότητας καταστρέφονται οι θερμοκολλήσεις.
1ε. Την ίδια διαδικασία χρειάζονται και οι επενδύσεις ιδανικά. Κάποιοι τις βάζουν στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία σε πρόγραμμα χωρίς στύψιμο. Εσύ όμως που προσέχεις πολύ τον εξοπλισμό σου και θέλεις να διατηρηθεί σαν καινούριος, καλύτερα να ακολουθήσεις τη μερακλίδικη οδό.
☀️ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΡΟΥΧΑ
Ένα πλήρως διάτρητο μπουφάν μπορεί να μπει στο πλυντήριο. Δεν υπάρχουν μεμβράνες ή θερμοκολλήσεις για να καταστραφούν. Ωστόσο η μερακλίδικη οδός στο χέρι είναι πάντα προτιμότερη γιατί προστατεύει τα χρώματα (το μαύρο και το κόκκινο είναι πιο ευαίσθητα).
1α. Αφαιρώ τα προστατευτικά και όλα τα extras.
1β. Αν το μπουφάν/παντελόνι είναι πλήρως διάτρητο χωρίς laminated μεμβράνες, το βάζω στο πλυντήριο στο πρόγραμμα για ευαίσθητα, σε χαμηλές στροφές. Χρησιμοποιώ και πάλι απορρρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα. Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθούμε τη διαδικασία για τα χειμερινά.
1γ. Απλώνω τοποθετώντας το μπουφάν/παντελόνι σε κρεμάστρα για να στραγγίσει καλά.
ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΡΟΥΧΑ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ;
ΟΧΙ, όχι και πάλι όχι. Εμείς δεν βάζουμε τον χειμερινό εξοπλισμό μας ποτέ στο πλυντήριο. Γιατί;
2α. Φθείρονται οι θερμοκολλήσεις της αδιαβροχοποίησης (άρα περνάει νερό και αέρας).
2β. Τσαλακώνονται και ταλαιπωρούνται τα υφάσματα (πόσο καταστροφικό είναι αυτό στα laminated layers; Τσαλακώνονται, τρίβονται, φθείρονται).
2γ. Μη βάλεις μαλακτικό γιατί θα καταστρέφεις τη σύνθεση τους. Το ίδιο και με τα σκληρά απορρυπαντικά.
Όσο "ευγενικό" και να είναι το πρόγραμμα του πλυντηρίου, τα ρούχα με μεμβράνες θα ταλαιπωρηθούν. Αν τα πλένεις σχετικά συχνά (όχι μία φορά στα 5 χρόνια), θα καθαρίζουν πιο εύκολα στο χέρι.
ΥΔΡΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Με τα πλυσίματα, χάνονται οι υδροαπωθητικές ιδιότητες των υφασμάτων. Ανανέωσε τες με ένα σπρέι αδιαβροχοποίησης. Τα υφάσματα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά πριν την εφαρμογή του σπρέι. Τσέκαρε τις οδηγίες χρήσης και σε βαμμένα δέρματα κάνε ένα τεστ σε κάποιο κρυφό σημείο, πριν το εφαρμόσεις παντού.
Σπρέι αδιαβροχοποίησης Motorex
Motorex Protex Impregnation σπρέι αδιαβροχοποίησης κατάλληλο για δέρμα, υφάσματα και μικροΐνες (π.χ. GORE-TEX®). Διατηρεί τη φυσική αναπνοή του υφάσματος.