Το να σας πει κάποιος ότι το κράνος του δεν έχει ημερομηνία λήξεως έχει το ίδιο ποσοστό αλήθειας με το ότι έχει κοιμηθεί με την Sofia Vergara και την Eva Longoria μαζί. Στην πραγματικότητα το δεύτερο είναι πιο πιθανό.
Το κέλυφος των κρανών κατασκευάζεται με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε με θερμοπλαστικά (τα πιο οικονομικά πολυκαρμπονάτα) είτε με θερμοσκληρυνόμενα πολυμερή υλικά (fiberglass, kevlar, ανθρακόνημα κλπ, τα πιο ακριβά χειροποίητα). Αμφότερα τα υλικά, λίγες ώρες μετά την παρασκευή τους, φτάνουν σε κατάσταση χημικής ισορροπίας, και από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, όσο καλά και αν είναι φυλαγμένα. Ο πολυμερισμός των υλικών δεν σταματά ποτέ, με αποτέλεσμα όλα τα κράνη να λήγουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δηλαδή δεν περνούν πλέον τις προδιαγραφές ασφαλείας. Στα πολυκαρμπονάτα το κέλυφος λήγει στην πενταετία, στα κορυφαία Shoei κρατάνε πολλά περισσότερα, λέει η ίδια η Shoei.
Το σημείο κλειδί είναι το εσωτερικό υλικό EPS, αυτό ανάμεσα στο κέλυφος και την επένδυση που ακουμπάει το κεφάλι σας και μοιάζει με φελιζόλ. Αυτό με τα χρόνια σκληραίνει, χάνει την απορροφητικότητά του, με απόλυτο όριο τα επτά χρόνια κατασκευής του. Αυτό είναι και το απολύτως μέγιστο που συμβουλεύουν οι εταιρείες και εμείς – για τα fiberglass μιλάμε πάντα. Τα πολυκαρμπονάτα το πολύ πέντε χρόνια.
Μην τα λυπάσαι και μην τα τσιγκουνεύεσαι σε ό,τι αφορά το κεφάλι σου. Φέρσου του όπως του αξίζει. Αν το θεωρείς ακριβό προστάτεψέ το όσο καλύτερα μπορείς. Αν δεν έχει και πολύ φαιά ουσία μέσα, φόρα κουβαδάκι για να μη σε γράφουν. Η επιλογή καθαρά δική σου.
Δημοσίευτικε στην εφημερίδα Chill In News 24/5/2017